A MOL Liga Fegyelmi Bizottságának határozata
2016-02-25 16:00 - icehockey.hu
                                A Fegyelmi Bizottság 2015-16/051.sz. határozata

A MOL Liga Fegyelmi Bizottsága megvizsgálta a MOL 224 (MAC Budapest - Fehérvár AV19) mérkőzés 51. percében történt esetet, amelynek során HAYES Jeffrey (MAC Budapest) 2+10 perces büntetést (CHE-H – fejre irányuló támadás, MISC – fegyelmi büntetés) kapott. A Bizottság az alábbiakat állapította meg:A játékos a mérkőzés 51. percében ütközött ellenfelével. Az ütközést elszenvedő játékos a játékot nem tudta A Fegyelmi Bizottság véleménye szerint a játékvezetők helyesen ítéltek, amikor szabálytalanságot jeleztek. A Bizottság az ilyen, és ehhez hasonló esetekben, amikor az ütközést elszenvedő játékos fejét nem éri közvetlen fizikai kontaktus, hanem a fej megütése az ütközés következménye, az alábbi szabály alkalmazását javasolja:

IIHF szabálykönyv 122. SZABÁLY — MEG NEM ENGEDETT TESTJÁTÉK

DEFINÍCIÓ: A játékos, aki, ellenfele felé korcsolyázik, majd szükségtelenül nagy erővel nekiütközik, belerohan vagy nekiugrik. A játékost, aki szükségtelenül nagy erővel nekiütközik, belerohan vagy nekiugrik az ellenfelének, legalább Kisbüntetéssel kell sújtani. A játékost, aki meg nem engedett testjátékkal sérülést okoz ellenfelének vagy ezáltal gondatlanul veszélyezteti annak testi épségét, Nagybüntetéssel és Automatikus Végleges Fegyelmi Büntetéssel vagy Végleges Kiállítással kell sújtani.

A Fegyelmi Bizottság megállapítása szerint az ütközést elszenvedő játékos teljesen játékon kívül tartózkodott, a korong nem volt a közelében, magát megvédeni nem tudta. Az ütközés nem látható szögből, vak oldalról érkezett. Az ütköző játékos nem vette figyelembe, hogy megmozdulásával sérülést okozhat. A Fegyelmi Bizottság felhívja a figyelmet, hogy az IIHF szabályok és iránymutatások alapján a korongot nem birtokló játékos támadása sérülésveszélyes, és minden esetben szabálytalan.

A Fegyelmi Bizottság ezek miatt HAYES Jeffreyt, a MAC Budapest 89-es számú játékosát 1 MOL Liga mérkőzésről eltiltja. A játékos a büntetést csapata soron következő MOL Liga mérkőzésén tölti le.

Budapest, 2016.02.25.

 Palla Antal

 MOL Liga Fegyelmi Bizottság

 Elnök