MOL Liga: elődöntő-előzetes
2016-02-24 12:16 - icehockey.hu

Miután a negyeddöntőben nem borult a papírforma, a MOL Liga-alapszakasz első négy helyezettje vív az elődöntőkben, amelyek ma kezdődnek DVTK-Jegesmedvék–Debreceni HK és MAC Budapest–Fehérvár AV19 leosztásban.

haj

DVTK-Jegesmedvék (alapszakasz-1.)–Debreceni HK (4.)

Egyértelműen a címvédő és alapszakaszgyőztes DVTK-Jegesmedvék tűnik a Debreceni HK elleni párharc esélyesének, ha másért nem, azért, mert a két csapat hat alapszakaszmeccséből ötöt megnyert - az egy kivétel ugyanakkor a január 3-án előléptetett vezetőedző, Jason Morgan egyetlen veresége eddig. 

Mindkét csapat tele van sérültekkel.

Hiába telt el 18 nap a DVTK legutóbbi bajnokija óta, azóta is gyűjtött sebesülteket: Gőz Balázs az Olimpiai Selejtező Torna utolsó meccsén dőlt ki a sorból, de hiányzik a finn Jarkko Leppänen, valamint a hatmeccses eltiltásából eddig csak kettőt letöltő kanadai-magyar Jesse Dudas is.

Elöl kevesebb a gond, Jon Booras, Galanisz Nikandrosz, Keegan Dansereau, Hajós Roland és Tóth Adrián egyaránt pont/meccs felett termelt az alapszakaszban, ugyanakkor a védőhiány miatt Somogyi Balázs és Láda Balázs is hátraköltözhet. A kapuban minden bizonnyal Gyenes Dávid kezd.

Az roosz Jevgenyij Muhin edzette Debrecen kétidényes MOL Liga-történelme során először jutott az elődöntőbe, ám az ünneplés elmarad(t), nem utolsósorban azért, mert a játékosok hullanak, mint a legyek. A legújabb sebesült az orosz bekk, Timur Raszulov, aki oldalszalag-szakadást szenvedett, ugyanakkor Kovács Bronson eltiltása lejárt. A kezdőkapus, Vay Ádám hárommecses büntetéséből azonban egy hátravan, így az orosz Szava Borogyin kezd, aminek következtében viszont egy külföldi mezőnyjátékosnak ki kell maradnia. Mindezek okán rövid a DHK kispadja, és könnyen lehet, hogy Berta Ákosnak ismét a védelemben kell szerepelnie. A negyeddöntő MVP-je, a szlovák Martin Saluga ugyanakkor rendben van, akárcsak a korábban az arcsérüléssel küzdő Hári Norbert.

VÉLEMÉNYEK

Jason Morgan (DVTK): "Nagyon fontos lesz, hogy mennyire tudunk taktikailag fegyelmezetten játszani és hogy a csapat, hogy tud fokozatosan előrelépni a különböző játékelemekben mérkőzésről mérkőzésre végig a párharc során. Nagyszerű sorozatra számítok, biztos vagyok benne, hogy mindkét csapat mindent bele fog adni a meccseken. Sokat dolgoztunk az erőnlétünk fejlesztésén a mögöttünk hagyott időszakban, éppen ezért remélem, hogy gyorsan sikerül visszakapcsolni „meccs üzemmódba”. Biztos vagyok abban, hogy a Debrecen meg fogja a találni azokat az embereket, akik a nehezebb időszakban előre lépnek és maguk után húzzák a csapatot. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy mi is nélkülözni kényszerülünk néhány kulcsjátékost."

Vaszjunyin Artyom (Debrecen): "Kiváló játékerőt képviselnek a diósgyőriek – nem véletlenül nyerték meg a tavalyi pontvadászatot –,de ezekből az eredményekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Az alapszakasz nagyban különbözik a rájátszástól, a playoffban a biztonságra próbálnak törekedni a gárdák. Talán sokan előre lefutottnak tartják ezt a párosítást, ennek ellenére szeretnénk továbblépni, egyúttal a fináléban szerepelni. Ez a célunk, ezért fogunk küzdeni, és minden tőlünk telhetőt megtenni."

kle

MAC Budapest (2.)–Fehérvár AV19 (3.)

A liga újonca, illetve visszatérője már az alapszakaszban is nagyot csatázott: hatból négyszer győzött ugyan a MAC, ám ebből egyszer csak a hosszabbításban, ráadásul a Fehérvár sem csak otthon, hanem a Tüskecsarnokban is tudott nyerni, azaz első ránézésre mit sem számít a fővárosiak pályaelőnye.

A MAC-nál az előző szezon legjobb kapusa, Bálizs Bence véd, a védelemben pedig a válogatott-játéktól visszavonult, de a klubjában még aktív Tokaji Viktor, a válogatott egyik legstabilabb bekkje, Pozsgai Tamás, valamint a válogatott legújabb újonca, Stipsicz Bence az oszlopok a légiósok mellett. Elöl pedig az alapszakasz három legeredményesebb csatára, a kanadai Ian MacDonald, a szlovák Tomás Klempa és a kanadai Jeff Hayes a főnök. Majoross Gergelynek ráadásul hiányzója sincs.

Tyler Dietrichnek pedig erősítése is érkezhet fentről: a szabályok szerint a Fehérvár EBEL-keretéből öt magyar állampolgárságú légiós "lejátszhat", és nem is feltétlenül ugyanaz az öt. Ugyanakkor a vezetőedző a negyeddöntőben mérsékelten élt a lehetőséggel, csak olyanokat játszatott az EBEL-keretből, akik korábban is megfordultak a MOL-csapatban, közülük azonban a kanadai-magyar Chris Bodo jelenleg sérüléssel bajlódik. Ugyanakkor a pontlista negyedik legjobbja, a kanadai Mitch Holmberg egészséges, és játékra kész.

VÉLEMÉNYEK

Majoross Gergely (MAC): "Az utolsó napokban a taktikáé volt a főszerep, minden elemet végigjártunk, a Volán játékából is felkészültünk. Nehezítő tényező, hogy nem tudjuk, kik alkotják majd ellenfelünk csapatát, de bizonyos tendenciák valószínűleg ennek ellenére állandónak tekinthetők. Taktikailag két nagyon egységes csapat fog találkozni. Kulcskérdés lesz a fegyelem, a részletek pontos megvalósítása és a speciális egységek hatékonysága. Egy négy nyert meccsig tartó sorozat nagyon hosszú ahhoz, hogy néhány ember meg tudja határozni a végkimenetelét. Mindenki kulcsszereplő lesz, mindenkitől a maximumot várjuk, legyen az vezető, stábtag vagy játékos. Mindenki egészséges, néhányan betegséggel küszködtek ugyan, de azóta mindenki rendbe jött. Kiegyenlített, izgalmas, pörgős szériát várok. Természetesen a mi sikerünkkel."

Tyler Dietrich (Fehérvár): "A MAC elleni párharc más lesz, mint a Ferencváros elleni. Olyan csapatról beszélünk, melynek nincsenek komolyabb gyenge pontjai. Emellett itt már négy győzelemig tart a sorozat, nem kettőig. De ugyanúgy fontos minden mérkőzés, minden harmad és legvégső soron az a lényeg, hogy a legjobb játékunkat kell nyújtanunk. Bodo továbbra is kezeléseket kap, nem súlyos a sérülése, de egyelőre nem számíthatunk rá. Minden nap egyeztetünk az állapotáról, folyamatosan javul és hamarosan visszatérhet."

  

MOL LIGA

Az elődöntő menetrendje: ITT

Nyilatkozatok: haon.hu, miskolcijegesmedve.hu
Fotó: Manases István, Molnár Dénes