MOL Liga: a DVTK-nál és a MAC-nál az előny
2016-02-24 21:25 - icehockey.hu

Megkezdődtek az idei elődöntő-sorozatok a MOL Ligában, az alapszakasz-első DVTK a Debrecent, a második helyen végzett MAC a Fehérvárt fogadta hazai pályáján a felek első összecsapásán.

DVTK Jegesmedvék – Debreceni HK 5-2

Nehezen indult be a Jegesmedvék játéka, amit kiválóan észlelt a Debrecen, amely már az első percben vezetést szerzett, Erik Piatak korongja kötött ki Gyenes Dávid kapujában. A folytatásban egyre inkább kezdett belejönni a házigazda, de a kiállítás nélküli játékrész közeledve újabb gólt szerzett az orosz stílusban játszó Debrecen. Ezúttal a negyeddöntők legjobbjának választott Martin Saluga volt eredményes.

A második harmad legelején Sagert büntetése okozott pár nehéz pillanatot a DVTK-nak, de amint kiegészült a miskolci gárda a vendégek is megkapták az első kisbüntetést. Ez volt a pillanat, amikor a címvédőnek sikerült átszakítani a gátat, Dansereau felezte csapata hátrányát emberfórban. Olyannyira elkapta a fonalat a házigazda, hogy kevesebb, mint fél perccel a szünet előtt Booras révén egyenlíteni is tudott.

A záró játékrész a másodikhoz hasonlóan alakult, határozottan a DVTK dominált és ez az eredményben is megmutatkozott. A DHK a 41. percben volt kénytelen kapust cserélni, Borodint a junior Nagy Péter váltotta, aki a negyeddöntő első meccsén is szerepet kapott, akkor Vay végleges büntetése miatt. Akkor ugyan nem kapott gólt az Újpesttől, most nem alakult számára olyan jól, mivel Dansereau egy percen belül vezetést is szerzett a házigazdának. A folytatás is a miskolciak szája íze szerint alakult, a DHK ugyan kivédekezte második emberhátrányát, de rögtön utána ismét igazolta hatékonyságát a kanadai játékstíus, Galanisz szerezte meg csapata negyedik találatát. A végeredményt Vojtkó Mátyás állította be az 56. percben, Tóth Adrián és Hajós Roland asszisztált hozzá.

Jason Morgan, DVTK Jegesmedvék: - Nem ilyen kezdésre számítottam, de tudtam, hogy időbe fog telni, amíg visszarázódunk a mérkőzésbe. A Debrecen sikeres szériából jött, nekünk tizenhét nap pihenőnk volt. Örülök, hogy jól válaszoltunk a 2-0-ás debreceni vezetésre és megnyertük az összecsapást.

Jevgenyij Muhin, Debreceni HK: – A Miskolcnak több jó játékosa van, és jobban is mozogtak ezen a meccsen. Volt egy szerencsétlen, kényszerű kapuscserénk is, szerencsére Borogyin rendben van. A következő mérkőzésen nem is lehet más a célunk, mint a győzelem. 

MAC Budapest – Fehérvár AV19 5-4

A másik, fél órával később kezdődő párharc első harmadán is látszott, az alapszakasz után kiemelt MAC nehezen lendül játékba a tizennyolc napnyi meccshiányt követően. Ennek megfelelően a Tüskecsarnokban is a vendég együttes szerzett vezetést, a 9. percben Sárpátki Tamás mattolta Bálizst. A harmad vége előtt viszont egyenlíteni tudott még a MAC, Quinn talált be Kalnins kapujába négy a négy ellen.

A szünet után fordítani is tudott a házigazda, a fiatal Terbócs István szerezte meg első felnőtt rájátszásbeli találatát. Nem tartott sokáig az előny, két perccel később Preson Shupe egalizált kettős előnyben. A folytatásban csak úgy potyogtak a gólok, a 27. percben Hayes lőtt, a 28.-ban Grieve válaszolt, majd két percen belül kétszer is Kalnins hálója zörgött. Előbb Nagy Krisztián használta ki csapata második emberfórját, majd a 34. percben Hayes növelte kétgólosra a hazai előnyt, amit már hosszú ideig megtartott a MAC.

A Volán legeredményesebbje, Mitchell Holmberg hozta fel csapatát egy gólra, de ekkor már csak huszonegy másodperc volt hátra a dudaszóig. A buli után a MAC-hoz került a korong, így Kalnins nem tudott lekorcsolyázni, hogy hat játékossal támadhasson a Fehérvár az egyenlítésért, így maradt az 5-4 és a hazai siker.

Majoross Gergely, MAC Budapest: – A legutóbbi meccsünk óta eltelt három hét meglátszott. Emberfeletti küzdelemmel tudtunk csak nyerni, éppenhogy kitartott az előnyünk. Nagyon gyorsan kell regenerálódnunk és megtalálnunk a módját, hogy csütörtökön frissebbek legyünk. A győzelemnek örülök, de ez hosszú széria lesz.

Tyler Dietrich, Fehérvár AV19: – Nyílt meccs volt, aztán a második harmadban történtek érdekességek, furán pattanó korongokkal mindkét oldalon. De ilyen a hoki. Utána kétgólos hátrányból kellett volna felállnunk, ami nehéz ilyen csapat ellen. Tudtuk, hogy a MAC kemény ellenfél lesz, de könnyen lehet, hogy ez hétmérkőzéses párharc lesz, úgyhogy el kell felejtenünk ezt a vereséget.

Nagy Krisztián, a MAC centere: - Nem volt egyszerű visszarázódni három hét után, az első öt-tíz perc nyögvenyelősre sikerült, utána viszont belejöttünk, felfelé ívelt a teljesítményünk. A gólomnál sem gondoltam, hogy megfogtuk volna az ellenfelet, hiszen az utolsó percben is betalált, nem lehet biztosra menni. Nagyon erős a Fehérvár kerete, jól össze van rakva, a hirtelen visszaindulásai nagyon veszélyesek, erre figyelnünk kell. Szeretnénk minél rövidebb párharcot, de majd meglátjuk…

Bartalis István, a Fehérvár centere: - Megkérdeztek, hogy szeretnék-e játszani, azt feleltem, hogy természetesen igen, ha úgy gondolják, hogy tudok segíteni. Hát… Első meccs, mínusz kettő, öngól, mert beleérttem az elsőbe… Bálizs Bencét eltaláltam, ahol csak lehetett, remélem, ennél már csak jobb jön. Össze-vissza mentem, ütköztem a saját csapattársammal, úgy éreztem magam, mintha másik bolygóról érkeztem volna. Van, amikor túl sok az idő, van, amikor túl kevés, ezt is meg kell szokni. Remélem, ezek után nem azt mondják, hogy más jöjjön, hanem maradhatok a következő meccsre is.