MOL Liga: kiélezett küzdelem, MAC-győzelem
2016-02-25 21:20 - icehockey.hu

Huszonnégy órán belül másodjára is megküzdött egymással a MAC Budapest és a Fehérvár AV19 a négy győzelemig tartó elődöntő sorozatban. A tegnapi egygólos MAC siker után ma tizennyolc percnyi hosszabbításra volt szükség, hogy dűlőre jussanak a felek.

MAC Budapest - Fehérvár AV19 2-1 hu.

Némi változtatással vágott neki a párharc második találkozójának mindkét együttes, a Fehérvár AV19-nél Rajna Miklós váltotta Janis Kalninst a kapuban, így végül a válogatottunk két kapusa is szerephez jutott a MOL Ligában, hiszen a másik oldalon Bálizs Bence igyekezett elrontani az ellenfél estéjét. A házigazdánál az első támadósorban állt be kényszerű változás miután Jeff Hayes tegnapi, fejre irányuló büntetését a liga Fegyelmi Bizottsága megvizsgálta, szabálytalan testjátékra módosította, ami a Fehérvár játékosának sérülése nyomán meccsbüntetést ér.

 Az első harmadbeli játékra némileg rányomta a bélyegét az, hogy a két csapat másodjára lépett jégre ilyen rövid időn belül. Helyzetek ugyan mindkét oldalon kialakultak, de gól nem született, még egy Volán-előny is kihasználatlanul maradt. A második játékrész elején aztán jött az első MAC emberfór is miután Rajna védés közben elmozdította a kaput a helyéről. A lehetőség viszont ezen az oldalon sem eredményezett gólt, 0-0-val fordultak a csapatok a meccs második felére. Ekkor viszont felpörögtek az események, a 35. percben Nagy Krisztián törte meg a jeget, Mestyán és Terbócs jegyzett asszisztot. Nem tartott viszont sokáig a hazai vezetés, a kapott gólon felbőszült Fehérvár fél perc múlva egyenlített Becze Tihamér találatával. Brance Orbán átadása találta az erdélyi származású támadót szabadon Bálizs kapuja előtt, Titi pedig kihasználta a ziccert.

Jót tett a két gól a hangulatnak és a játék képének is, mindkét csapat egyel magasabb fokozatra kapcsolt. Kiváló jégkorong meccset láthatott a közel ezer Tüskecsarnokba látogató néző. A második harmad utolsó percében újabb emberelőnyhöz jutott a MAC, ahol rögtön visszaszerezhette volna a vezetést, de jól működött a Volán speciális egysége, Rajna Miklós pedig kiváló formában védett. A szünet utánra tehát maradt még épp egy percnyi létszámkülönbség, de az eredmény nem változott. A harmadik harmadban mindkét együttes beleadott mindent, hogy eldöntse a találkozót, de hatvan perc után is 1-1 állt az eredményjelzőn, így jöhetett a Magyar Bajnokság és a MOL Liga történetének legtovább tartó hosszabbítása, hiszen idén már egy teljes harmadnyi idővel toldják meg a rájátszás meccseket, ha kell. Nem állt távol a liga két újonca, hogy végigjátssza a rendelkezésre álló időt.

Az edzők a négy-négy elleni játékhoz párokká alakították csatártrióikat, így a házigazdánál Saarenpaa és McDonald kezdett a hosszabbításban, míg Dietrich is rögtön pályára küldte szintén arany sisakos, szintén 17-esben játszó csatárát, Holmberget, akihez Shupe csatlakozott. Őket Nagy Krisztián és Terbócs István, illetve az EBEL-ből érkezők, Sárpátki Tamás és Bartalis István váltotta, de aranygól továbbra sem született. Jöhetett a Tomas Klempa-Németh Attila páros, míg a Volánnál még két duó alakult: Becze Orbánnal, Grieve Vincze Péterrel igyekezett kombinálni. A ráadás elején a MAC alakított ki több érdemleges akciót, de aztán Bálizs bravúrjai kellettek, hogy a Volán első nagyobb támadásaival ne érjen még véget a találkozó. A 68. percben Olson veszélyeztetett, majd nem sokkal később Holmberg hordozta körbe-körbe a korongot a MAC térfelén, de nem tudott igazi lövőhelyzetet találni. A 72. percben aztán egy pillanatra megfagyott a levegő a csarnokban mikor Klempa vitte fel a korongot a balszélen, lövése pedig átpattant Rajnán egyenesen a felső vasra, majd ki a kapu elé. Ott viszont résen volt a fehérvári védő és gyorsan takarított. Majoross Gergely úgy döntött, a 74. percben egy teljes légiós sort küld jégre, ráadásul három csatárral, így Saarenpaa, McDonald, Klempa és Olson veszélyeztethetett és okozott is pár nehéz pillanatot a Volán harmadában, majd még abban a cserében fordulni tudott a vendég együttes. A kettő az egy elleni lehetőségnél ismét Bálizs mentett. Nem sokkal később viszont ismét Rajna kapuja előtt forgatott a MAC, Stipsicz Bence kötött ki az alapvonalnál, akihez a finn légiós passzolt kiválóan, a 19 éves védő nem sokat tétovázott, betört a kapu elé, majd fonákkal lőtt és felrobbant a csarnok, mert ezzel eldöntötte a találkozót. A MAC Budapest így két győzelemmel a zsebében utazhat vasárnap Székesfehérvárra.

Majoross Gergely, MAC Budapest: - Egy rájátszásbeli győzelem apróságokon múlik, többször láttuk ezen a meccsen, hogy eldőlhetett volna mindkét irányba. Ezúttal a négy a négy elleni küzdelemben történt, ami még mindig sokkal igazságosabb, mint a büntetőlövés, így üdvözlöm ezt a szabályt most már Magyarországon is végre. Nagyon örülök annak, hogy ráadásul egy 19 éves saját nevelésű hátvéd volt az, aki előre tudott lépni egyet és el tudta dönteni a mi javunkra ezt a mérkőzést.

Tyler Dietrich, Fehérvár AV19: - Jó meccset láthattak a nézők, bár nem az az eredmény született, amit mi reméltünk. Keményen dolgoztunk, megvoltak a helyzeteink, de nem találtuk meg azt a gólt, amivel eldönthettük volna a meccset. Az ellenfelünk megtette. De ilyen a jégkorong, keményen kell dolgoznunk a folytatásban, hogy visszaülhessünk a nyeregbe. Holnap reggel még fájni fog ez a vereség, de aztán felvesszük a munkaruhát és megkeressük a győzelemhez vezető utat.