Mindig van magyaros edző a Löwennél
2016-02-17 12:00 - icehockey.hu

Mivel a DEL2-es Löwen Frankfurt igazgatója és ideiglenes vezetőedzője, egyben a mi szövetségi kapitányunk, Rich Chernomaz az előző hetet az Olimpiai Sleejtező Torna miatt a férfi felnőttválogatottunkkal töltötte, Németországban a klubcsapatánál mindenki előrébb lépett: így Antal István az utánpótlás főnökéből a nagyok másodedzője lett.

ant

Antal István 1984. március 10-én született Csíkszeredában, így természetesen a helyi Sportklubban hokizott, egészen a 2009-10-es idényig. A 2012-13-as szezonban viszont már a magyar U18-as és U20-as válogatott mellett dolgozott edzőként, így a Magyar Jégkorong Szövetségből ismeri Rich Chernomaz, a férfi felnőtt- és juniorválogatottunk szövetségi kapitánya, aki a hétköznapokon a DEL2-es Löwen Frankfurt igazgatója. Utóbbi minőségében tett ajánlatot Antalnak, aki ezek után 2014 nyarán csatlakozott a Löwenhez, ahol utánpótlásfőnök lett.

"Egy program felépítése hosszú folyamat, a gyümölcseit a következő években lehet majd látni - kezdte Antal. - Az első év nehéz volt, inkább tűzoltással járt,  mintsem építkezéssel. De a mozaikok kezdenek a helyükre kerülni: megerősödött az edzői stáb, az alapok le vannak fektetve. A  csapatok fejlődnek, az edzéseken stabilizálódni  látszik a részvétel és a korosztályoknak megfelelő edzésprogramot  alakítottunk ki, amelyet az edzők jól kiviteleznek. Az U19 es csapattal - amelyet én edzem és ahol Bálint Tamás Ifi válogatott játékos is játszik - tavaly sikerült megnyernünk a harmadosztályú bajnokságot. Idén a második vonalban - amely már elég nagy színvonalat képvisel -, is sikerült sok munkával újoncként ütőképes csapattá válnunk és az utolsó pillanatig a rájátszásba jutásért küzdöttünk. 

Mivel a mindennapokban is szorosan együttműködünk a Richcsel és szükségük volt segítségre, felkért, hogy a amíg Magyarországon van, segítsek az edzéseken és a mérkőzéseken. Chris Stanley segédje voltam, együtt a finn kapusedzőnkkel, Sam Liebkindel és Niels Garbe kollégámmal az utánpótlásból. Jó élmény volt,  élveztem minden pillanatát! Sokat dolgoztunk a részleteken, és a Chris a látottak alapján alakította a stratégiát. A legutóbbi hazai mérkőzés nem sikerült a legjobban, azért a fiúk is nagyon akartak bizonyítani és mindent megtettek a győzelemért.  Ennek az eredménye hat fontos pont megszerzése volt a playoffért zajló küzdelemben." 

A Löwen még karácsony előtt, december 21-én vált meg a korábban Miskolcon és a magyar férfi felnőttváloagtott mellett is dolgozó Tim Kehlertől (akinek még itthon, a juniorválogatottnál Antal volt a segédje, egyébként), Chernomaz ezután ült le a padra is. Az OST hetén a klubcsapata kétszer játszott, pénteken és vasárnap: az Észtország elleni meccs reggelén Cherno igatottabb is volt a várhatónál - hogy a Lengyelország elleni meccsünk után feszült volt, az a BS-ben történtek eredménye is...

Mindenesetre a Frankfurt a Kaufbeuren és a Bremerhaven ellen is győzött (3-1, 4-1), így jelenleg a DEL2 14 csapatos táblázatának az 5. helyén áll.

"Szeretnék továbbfejlődni, ezért keresem a további kihívásokat - folytatta Antal István. - Mint minden edző, próbálom feszegetni a határaimat, és évről évre jobbnak lenni. Ahhoz viszont  elengedhetetlen egy stabil és erős bajnokságban edzőként is megállni a  helyem. Még rengeteget kell tanulnom, remélem, a jövőben is megkapom az  esélyt jó edzők mellett dolgozni, akiktől rengeteget tudok tanulni - ilyen Glen Williamson, Cherno és Chris is."