Ifjúsági olimpia: Vértes Nátán 4. lett
2016-02-18 22:35 - icehockey.hu

Vértes Nátán a 4. helyen végzett a jégkorongozók ügyességi versenyében az ifjúsági téli olimpián Lillehammerben. Az aranyat a csíkszeredai Eduard Casaneanu szerezte meg.

ver

Jobb kezdésről nem is álmodhatott volna Vértes Nátán a jégkorongozók ügyességi versenyének, a Skills Challenge döntőjében az ifjúsági téli olimpián, Lillehammerben. Míg a magyar fiú a kvalifikációban a gyorsasági korcsolyázás versenyszámban „csak” a hatodik helyen végzett, a fináléban nem talált legyőzőre. A feladat döntőjében jóbarátját, a romániai Eduard Casaneanut kellett megelőznie, aki mindaddig jobb köröket teljesített nála, de a végső ütközetben alulmaradt vele szemben. A győzelemért négy pont járt.

A második feladatot, a lövési pontosságot Vértes a selejtezőben megnyerte, ezúttal azonban be kellett érnie az elődöntővel, miután a litván Dino Mukovoz (aki végül diadalmaskodott a versenyszámban) kettejük párharcában rekordgyorsasággal jutatta négyszer a pakkot a kapuba. A negyedik hely két pontot ért, Nátán összesítésben hattal az élről várta a folytatást.

A szlalomkorcsolyázásban − úgy, mint a selejtezőben − ezúttal is be kellett érnie a négy közé jutással: a német Erik Betzold elleni összecsapás közben rontott, így végül harmadik lett, amiért ismét két pont járt. A feladatot az osztrák Benjamin Baumgartner teljesítette a legjobban.

Miután a lövőerő versenyszám selejtezőjében 133.1 km/h-s lövéssel csupán a 11. lett, így nem ő volt az akkor negyedikként végző Betzold ellen az esélyes a nyolc között. Arra azonban talán még ő sem számított – legalábbis kitörő öröme erről árulkodott −, hogy 142.6 km/h-s sebességgel csapódik a korong a hálóba! Az elődöntőben ekkora erőt már nem sikerült kifejtenie, így a harmadik hellyel újabb két ponttal gazdagodott. A versenyszámot megnyerő Casaneanu az utolsó két feladat előtt beérte a magyar fiút pontszámban, s jobb helyezéseinek köszönhetően át is vette tőle a vezetést.

Nos, a passzolási pontosság feladat a selejtezőben korántsem sikerült úgy, ahogy Nátán eltervezte, ezért elégedetlen is volt önmagával, a döntőben mindenképpen javítani akart az akkor elért eredményen. Most is a némettel hozta össze a sors, aki parádésan hajtotta végre a feladatot, ezúttal azonban úgy tűnt, Vértes felvette vele a versenyt. De túl korán örült, mert a bírák hosszas gondolkodás után megbüntették, miután a harmadik lövésnél nem jeleztek találatot, Nátán azonban továbbment a feladatban, ezért törölték az eredményét, így pontot sem kapott...

A korongvezetés gyakorlatot a selejtezőben a második helyen zárta, a döntőben mindent egy lapra kellett feltennie, hogy megszerezze azt, amiért Lillehammerbe ment: az aranyérmet. Nyomhatta a vállát a súly, hiszen a feladat elején rontott, majd mindent megtett azért, hogy utolérje norvég vetélytársát, de a kapkodásnak káosz lett a vége, így végül egy pontot szerzett a versenyszámban. Ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megtartsa a dobogós helyét, így a viadalt 11 ponttal a negyedik helyen zárta.

Az ifjúsági olimpiai bajnok a csíkszeredai Eduard Casaneanu lett, az ezüstérmet a szlovák Sebastian Cederle, a bronzot a német Erik Betzold szerezte meg.

 Fotó: MOB/Szalmás Péter