Ifjúsági olimpia: Vértes Nátán a nagydöntőben!
2016-02-15 16:26 - icehockey.hu

Vértes Nátán a negyedik helyen jutott a döntőbe a jégkorongozók ügyességi versenyszámában a lillehammeri ifjúsági téli olimpián.

ver

Vértes Nátán a kvalifikáció második napján először a szombatról elhalasztott szlalomkorcsolyázásban bizonyíthatta tudását, ami elég jól ment neki, hiszen a kanadai, majd az ausztrál ellenfelét is felülmúlta, s végül az elődöntőben fejezte be a versenyt, ott az osztrák Benjamin Baumgartner jobbnak bizonyult. Nátán 13.20-as időeredménye a negyedik helyre volt elég, amiért három pontot kapott.

Bár a mezőnyben rendelkeznek nála sokkal gyengébb lövőerejű versenyzők is, pechjére a tizenhat között a francia Antonin Plagnat a 133.1 km/h lövésénél még erősebbet produkált, így a feladatra csupán egy pontot kapott. Ugyanennyit ért a teljesítménye a passzpontossági versenyszámban is, az öt pontot tizennégy lövésből érte el, míg ellenfelének, a német Betzoldnak hat próbálkozás is elég volt ehhez.

A két rosszabb eredmény után a tizenöt éves magyar versenyző a korongvezetésben igazán kitett magáért, hiszen egészen a döntőig menetelt. Bár a szlovák Sebastian Cederle gyorsabban végzett a feladattal, Nátán a második helyével így is négy pontot gyűjtött.

Összesítésben 16 pontot szerezve a negyedik helyen kvalifikálta magát a csütörtöki nyolcas döntőbe.

A kvalifikációban a legjobb teljesítményt a fentebb említett Cederle nyújtotta.

 

VÉLEMÉNYEK

Vértes Nátán: "Egyáltalán nem vagyok elégedett a mai teljesítményemmel. A harmadik feladat után még első voltam, de a negyediket és az ötödiket csúnyán elrontottam. Nem koncentráltam eléggé, egyszerűen fejben nem voltam ott. Az utolsó feladatra viszont összeszedtem magam, és sikerült megszereznem a második helyet. A következő két napban elsősorban azon leszek, hogy elengedjem a ma történteket, megpróbálok csak a pozitív dolgokra gondolni, abból táplálkozni, hogy a döntőben a lehető legjobban teljesítsek."

Kiss Dávid, edző: "Az elsődleges cél a döntőbe jutás volt, ez sikerült. Bárhogyan is nézzük, a negyedik hely szép eredmény, és csupán három ponttal maradt el az első helyezettől. A döntőben végig koncentrálnia kell, akkor is, ha esetleg valamelyik feladatban nem az első helyen végez. Hajlamos arra, hogy emiatt frusztrálttá váljon, ami rányomja a bélyegét a következő erőpróbára is. Ezért elsősorban mentálisan kell megerősödnie a következő két napban."

Fotó: MOB/Szalmás Péter