MOL Liga: kiütéssel győzött a DVTK
2016-02-26 20:35 - icehockey.hu

Egy nap pihenő után másodjára is összecsapott a címvédő Jegesmedvék és a kihívó debreceniek együttese a négy győzelemig tartó elődöntő sorozatban.

DVTK Jegesmedvék-Debreceni HK 9-3

Mindkét csapatnak voltak hiányzói, hiszen Debrecennél Vay Ádám visszatérhetett a kapuba, de nem öltözött Borodin, az előző meccsen kisebb sérülést szenvedő orosz kapus, sőt a negyeddöntők legjobbja, Saluga sem. Emellett ráadásul az eltiltások száma se csökkent, a vendégoldalon Kovács és Troshin, a házigazdánál Dudás hiányzott ebből az okból, míg a Jegesmedvék sem úszták meg sérülések nélkül, Leppanen és Gőz kényszerült pihenőre.

A meccs első percében ezúttal is egy debreceni gól adta meg a kezdőlökést, Berta Ákos küzdött meg a korongért a sarokban, amelyet végül Dancsfalvi Norbert szedett össze és juttatott Gyenes kapujába. Nem sokkal később Pavuk Attila egyenlített egy gyors cselt követően, majd szintén ő volt az is, aki vezetést szerzett a házigazdának egy takarásból eleresztett lövéssel. Cseter mindössze tizenkilenc másodperccel később duplázta az előnyt egy kipattanóból. A szünetre már háromgólos vezetéssel mehetett a DVTK miután Dansereau egy másodperccel a harmad vége előtt lőtte ki a hosszú oldalt.

A második játékrészben ott folytatta Jason Morgan együttese, ahol a szünet előtt abbahagyta, különösen Dansereau, aki az első cserében újfent betalált. A miskolci gólgyár a 29. percben robogott tovább, Somogyi Balázs lőtt a hálóba egy kipattanót. A DHK kapust cserélt, Vay helyére ismét a fiatal Nagy Péter korcsolyázhatott – a rájátszás során már harmadjára kapott lehetőséget –, de Somogyi a csere utáni második emberelőnyös lehetőségnél felavatta őt is. A találatnál Hári Norbertnél gurult el a gyógyszer némileg, a játékvezetőkhöz intézett szavait pedig végleges kiállítással „díjazták”. Az ebből adódó létszámfölényben a 39. perc közepén Miskolczi Márk szerezte meg a DVTK nyolcadik gólját. Nem sokkal később – hátrányban – ugyan Vaszjunyin be tudott találni a miskolci kapuba, de még a harmad vége előtt jött egy újabb hazai találat, ezúttal Sagettől.

A harmadik harmadra Vay Ádám tért vissza a DHK kapujába és innentől már stabilan tartotta csapatát, elkerülve egy esetlegesen megalázó végeredményt. Az utolsó húsz percnyi játék képe olyan volt, mintha egy teljesen már mérkőzésbe csöppentünk volna. Minimálisra csökkent a kiállítások száma és kiegyenlített volt a kapura lövések aránya is. Ez végül annyira volt elég, hogy a DHK 1-0-ra hozta a harmadot, Karsakov az utolsó percben lőtt, de így is hatgólos győzelmet aratott a DVTK és két győzelemmel a tarsolyában utazik Debrecenbe vasárnap este.

Jason Morgan, DVTK Jegesmedvék: – Nem tetszett, hogy nyomban az elején harminchárom másodperc alatt gólt kaptunk. Az viszont tetszett, ahogy a csapat erre reagált. Kemények voltunk, jól játszottunk, úgy, ahogy ezt a rájátszásban és hazai környezetben illik.

Jevgenyij Muhin, Debreceni HK: – Csúnya volt az első két harmad, a záró felvonás pedig szépségtapaszt jelentett számunkra. Remélem, hogy vasárnap új felvonás kezdődik a párharcban.

Fotó: Bán Olivér