MOL Liga: a DVTK 3-0-ra vezet, győzött a Volán
2016-02-28 19:10 - icehockey.hu

Vasárnap este került sor az idei MOL Liga elődöntő szériáinak harmadik meccsére. A címvédő Jegesmedvék és az újonc MAC is 2-0-s előnnyel utazott idegenbe, amelyet a DVTK megtoldott még eggyel Debrecenben, míg Székesfehérváron nagy hátrányból egyenlített a Volán, majd a drámai meccs végén hosszabbításban győzött a MAC ellen, így itt már 2-1 az állás.

Debreceni HK-DVTK Jegesmedvék 1-5

Történetének első elődöntő mérkőzését rendezte a Debreceni HK csapata, amikor ma este a címvédőt fogadta a széria harmadik meccsén. A hazai kapuban egy kisebb sérülésből visszatérve Savva Borodin kapott lehetőséget, míg Vay Ádám a cserepadon volt készenlétben, Hári Norbert és Vladislav Troshin pedig eltiltás miatt kényszerült távol maradni a találkozótól. A másik oldalon ismét Gyenes Dávid védett, nem játszott viszont Jesse Dudás, aki újabb eltiltást szedett össze.

A meccs legelején tíz másodperc különbséggel ült ki egy-egy debreceni játékos a büntetőpadra, a kettős emberfórt pedig gyorsan gólra váltotta a miskolci gárda, Jon Booras ért bele jól Dansereau korongjába. A fennmaradó szimpla előnyben egy perccel később újabb találat született, Hajós Roland lőtt takarásból.

A folytatásban tartani tudta az eredményt a házigazda, Borodinnak jó néhány nagyobb védést is be kellett mutatni, hogy a második harmad végén is változatlan legyen az eredmény. A záró játékrész elején viszont ismét a debreceni kapu zörgött, Somogyi Balázs juttatta a gólvonal mögé Dansereau kipattanóját. Nem sokkal később viszont a hazai közönség örülhetett, egy megpattanó korong jutott Gyenes kapujába, a gólszerző: Godó Dániel. A következő cserében viszont Justin Cseter rögtön visszaállította a háromgólos különbséget egy kiugrás végén. Az 50. percben Ritó László tette igazán megnyugtatóvá csapata vezetését, Borodin az első próbálkozást ugyan hárította, a kipattanót viszont már értékesítette a fiatal támadó. 

Jevgenyij Muhin, Debreceni HK: – Sokkal jobban játszottunk, mint az első két mérkőzésen, de a vendégek az összes hibánkat kihasználták. Ez nem hatott a meglepetés erejével, a DVTK a legjobb csapat a ligában, nagyszerű játékosokkal a támadósorban. Kedden megpróbálunk szépíteni.

Jason Morgan, DVTK Jegesmedvék: – A Debrecen sokkal agresszívabban kezdett, mint a legutóbbi találkozókon, így kiegyenlített játékot láthattunk az első harmadban. Szerencsére két emberelőnyös gólnak köszönhetően mi jöttünk ki jobban az első húsz percből, a második harmadban őriztük az előnyt, a harmadikban pedig szép gólokkal biztossá tettük a győzelmet. Nem tekintem még lefutottnak a párharcot!


Fehérvár AV19-MAC Budapest 5-4 h.u.

A két újonc kapujában ismét a két válogatott kapus, Rajna és Bálizs nézett farkasszemet, a Volánnál újra játszott Szabó Krisztián, a MAC-nál pedig Jeff Hayes tért vissza eltiltását követően. Az első harmadban ezúttal sem esett gól a meccs első kiállításáig, a fórral a MAC élhetett, Hayes kapott passzt a kapu mögül és Rajna kapujába juttatta a korongot. Az esetnél a Volán kapusának akadt felszerelés-problémája, így másfél percre Kalnins vette át a helyét.

A következő találat a 26. percben érkezett, Mestyán kapott jó passzt Tóth Richárdtól és a harmad közepéről a hálóba bombázott, Rajna tehetetlen volt. A meccs feléhez érve a Volán játszhatott előnyben, de miután vendége kivédekezte a két percet McDonald indította Mestyánt, aki ismét mattolta Rajnát. Három perccel később ismét a MAC jutott nagy lehetőséghez, mikor Láday végleges büntetése révén öt percig játszhatott előnyben. Ebből végül egy találat született, Quinn hegesztette a korongot Nagy Krisztián ütőjére, aki a hosszú oldalra lőtt. A Fehérvár még a második harmadban megkezdte a felzárkózást négygólos hátrányából, a 39. percben Vincze Péter fonák-gólja törte meg a jeget, majd még a szünet előtt jött a második hazai gól is. Holmberg korongját Shupe juttatta Bálizs kapujába.

A hidegzuhany után a harmadik harmad közepéig tartani tudta az eredményt a MAC, az 52. percben viszont előnyben jól forgatott a Volán, Becze átadása Krogh-nak jött jól kapásra középen, ő pedig a botos oldalt bombázta ki. Máris csak egy volt közte. Majd’ két perccel a vége előtt időt kért Tyler Dietrich és lehozta a kapusát. A plusz csatár helyett végül egy védő egyenlített, Devon Krogh volt eredményes ismét. A hosszabbítás harmadik percében villantak az EBEL keretből érkezők, Sárpátki passzolt Bartalishoz, aki meg sem állt Bálizs kapujáig és megszerezte az aranygólt.

Tyler Dietrich, Fehérvár AV19: – Összesítésben null kettőre, a meccsen null négyre álltunk, bárki mondhatta volna, hogy ideje csomagolni. Ehelyett a fiúk nekigyürkőztek, és az ilyen siker nagyon jót tesz a morálnak. Bármilyen nagy történés fordíthat egy párharc menetén, az ilyen hosszabbításos győzelem is. Már többször voltunk lent a szériában, most éppen felkerültünk, de ennek az emésztgetésére sincs idő, hiszen huszonnégy órán belül ismét játszunk. Szóval, értékén kezeljük a győzelmet, és felkészülünk hétfőre!

Majoross Gergely, MAC Budapest: – Ha nagyon őszintén nyilatkoznék, bajba kerülnék... Ez két kiváló csapat kiváló szériája. Ellentétes erők feszülnek egymásnak, két olyan klub, amely fejlődni szeretne, amelynél jó munka folyik – ez pedig szuper, ez a legjobb a hokinak. Természetesen mi sokat és kritikus helyzetekben hibáztunk, az érzelmeinket nem mindig kezeltük helyesen, ugyanakkor volt ebben a meccsben sok jó is, amit fel kell használnunk.