Utánpótlás-bajnokságok: fokozódnak az izgalmak
2016-02-22 08:00 - icehockey.hu

A külföldi és hazai korosztályos bajnokságokban is egyre érdekesebb a helyzet: az osztrák EBYSL-ben már véget ért az alapszakasz, az EBJL-ben a héten fog, és idehaza is fokozódnak az izgalmak. 

Miközben a Fehérvár AV19 szezonja befejeződött az EBEL-ben, a MOL Ligában pedig szerdán játsszák az elődöntő első mérkőzéseit a DVTK-Jegesmedvék és a Debreceni HK, valamint a MAC Budapest és a Fehérvár csapatai, a korosztályos bajnokságokban is zajlik az élet.

Az osztrák juniorligában (EBYSL) a hétvégén zárult az alapszakasz, a négy magyar induló közül kettő jutott be a rájátszásba.Azt csaknem egy hónapja lehetett tudni, hogy a MAC Budapest biztosította helyét a nyolc között, csupán az a kérdés maradt nyitott, hogy csoportelsőként, vagy másodikként végez. Nos, miután az utolsó fordulóban 5-0-ra legyőzte a cseh Znojmót idegenben, meglett a válasz: a MAC 78 pontot gyűjtve nemcsak a csoportját nyerte meg, de az egész mezőny legjobb teljesítményét nyújtotta az alapszakaszban.

„Az EBYSL-ben úgy végeztünk az élen, hogy az utolsó hat meccsből mindet meg kellett nyernünk − mondta Fodor Szabolcs, a MAC U20-as csapatának edzője. − Ebből négy idegenben volt, a közvetlen riválisok ellen. Ez csak azért sikerülhetett, mert jópofa társaságból végre igazi profi csapattá értünk. A változás a januári hullámvölgyünk utáni megbeszélésünk hatására következett be, ezután elképesztő gyorsasággal haladtunk a jó irányba, és mindez a Znojmo elleni meccsen teljesedett ki. Hétfő estig örültünk a sikernek, ízlelgettük, élveztük az elsőséget, de keddtől minden idegszálunkkal a rájátszásra koncentrálunk.”

Bármi is történt az alapszakaszban, tisztában vannak azzal, hogy a rájátszásban nem lesz egyszerű dolguk. A playoffba jutott csapatok között nincs nagy különbség, erre nem kell jobb példa, mint az, hogy a Fehérvár AV19 úgy végzett a negyedik helyen a csoportjában, hogy csupán három pont választja el őket az élen záró szlovén Ljubljanától... A négy közé jutásért a MAC-nak az Innsbruckot, a Fehérvárnak a Villachot kell felülmúlnia a két győzelemig tartó összecsapásokban. A Vasas, illetve a Debrecen-Miskolc közös csapata búcsúzott a további küzdelmektől.

A MAC nemcsak a juniorok, az ifjúságiak között is remekelt, ugyanis az utolsó fordulótól függetlenül biztos, hogy megnyerte az EBJL alapszakaszát. A playoffban a Fehérvár és a Vasas is biztosította már a helyét.

Itthon az U18-asok már az elődöntőnél tartanak, kedden a MAC és a Vasas kezdi meg a küzdelmeket, a Fehérvár a Csíkszeredával később csap össze. A döntőbe jutáshoz két meccset kell nyernie valamelyik félnek.

Az U20-as bajnokság alapszakasza is a végéhez közeledik, a MAC már mind a tizennégy mérkőzését lejátszotta, és ahogy az osztrák ligában, a hazaiban is az élen végzett. A Fehérvár sem mozdítható már el a második helyről, míg a harmadikat a Debrecen szerezte meg a hátralévő meccsektől függetlenül.

A serdülőbajnokság rájátszását rendkívül magabiztosan nyerte meg az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia. A vetélytársak már csak azon sakkozhatnak az utolsó négy mérkőzésen, hogy az elődöntőben elkerüljék a székesfehérváriakat.

 

EBYSL, negyeddöntő:

MAC Budapest (A1)–Innsbruck (A4)
Olimpija Ljubljana (B1)–Medvescak Zagreb (B3)
Villach (B2)–Fehérvár (B4)
Znojmo (A2)–Red Bull Salzburg (A3)