EBEL: kezd a Fehérvár AV19
2015-09-11 14:21 - icehockey.hu

Ma este 19.15-kor az osztrák rekordbajnok Klagenfurtnál kezdi meg szereplését az EBEL 2015-16-os idényében a legutóbb a negyeddöntőig jutó Fehérvár AV19.

Az Alba Volánnak jól sikerült az előző idény, egymást érték a jobbnál is jobb eredmények - ezeket kéne felülmúlni a ma este kezdődő új EBEL-idényben.

MI VOLT AZ ELŐZŐ IDÉNYBEN?

A Fehérvár az alapszakaszban a hatodik, a középszakaszban a negyedik helyen végzett, így pályaelőnnyel kezdhette a negyeddöntőt, amelyre viszont nem választhatott ellenfelet. Viszont, ha tette volna, akkor maga is a Vienna Capitalsre szavazott volna, főleg a földrajzi közelség miatt, mert egyébként a Caps semmivel sem volt gyengébb rivális, mint a Villach, a Klagenfurt vagy a Bolzano - olyannyira nem, hogy a magyar klub hiába vezetett 2:0-ra a négy győzelemig tartó párharcban, végül a Bécs jutott tovább, majd a döntőbe is, ahol csak a Salzburg állta újtát.

feh

Ettől függetlenül sikeres volt az évad, amely pedig nem indult könnyen, hiszen Marty Raymond helyett Rob Pallin lett a vezetőedző, ám a késő nyári váltás miatt az előző nem teljesen Pallin csapata volt. A mostani már igen, ráadásul a "félkész" keret is összeért januárra. Akkor került Frank Banham és Andrew Sarauer mellé Kóger Dániel, akkor került a helyére a többi csatár is, Bartalis István, Kovács Csaba, Benk András és Sikorcin Ladislav, meg Magosi Bálint is, és köréjük a többiek. Eközben a védelemben is összeálltak a párok, a szezonnak próbajátékosként nekivágó Kevin Wehrsből már csapatkapitány-helyettes lett, Orbán Attila pedig annyit fejlődött, hogy Mike Bovin szeszélyességét is ellensúlyoznia kellett. A kapuban az idény közben hozott Christan Engstrand védett - amíg Rajna Miklós vissza nem szerezte a helyét.

Az évad a hazai pályán elrontott Magyar Kupa-négyes döntővel fejeződött be, aztán a játékosok sokasága elment a válogatotthoz, amely természetesen feljutott az "A-csoportba" - Pallin most erre a pozitív töltetre, a tovább erősített magyar szekcióra és az egyenként kiválógatott légiósokra alapoz, miközben újabb fiatalokat emel be a saját utánpótlásból.

MI VOLT A NYÁRON?

csaniTávozott ugyan az eddigi csapatkapitány, Tokaji Viktor, az akadémia éltanulója, Erdély Csanád és a légiósnak álló Magosi Bálint is többek között, jött viszont a triplázó Miskolcból a pontgyáros Becze Tihamér, a tengerentúlról hazataláló Nagy Gergő, valamint a kiszemelt légiósok.

És persze visszatért a vírusos agyvelőgyulladásából felgyógyult Hetényi Zoltán.

A 2015-16-os Fehérvár a hat edzőmeccséből négyen győzött, kettőn veszített: ennek a leképeződése volt kicsiben az Ifjabb Ocskay Gábor-emléktorna, amely elődöntőjében a hagyományos nemzetközi riválisa, a Ljubljana ellen nyert a csapat, a Graz ellen viszont úgy is veszített, hogy két góllal is vezetett.

Ám mostanra az előszezonnak vége, ma este 19.15-től már tétre megy a játék: az Alba Volán az osztrák rekordbajnok Klagenfurtnál kezdi az évadot.

MI LESZ MOSTANTÓL?

"Múlt hétvégén elégedett voltam a kapura lövéseink számával, hiszen 100 alkalommal találtuk el az ellenfél kapuját, miközben a miénkre mindössze 40 lövés érkezett - mondta Rob Pallin vezetőedző a fehervarav19.hu-nak adott nyilatkozatában. - Vasárnap ötven percen át mi birtokoltuk többet a korongot, de két komoly hibát követtünk el, ez figyelmeztető jel, és fel kellett tennem azt a kérdést is, hogy vajon tényleg kellően határozottak vagyunk-e az ellenfél kapuja előtt, vajon megszerezzük-e a kipattanókat és vajon kellően elszántak vagyunk-e, hogy beleálljunk a kapu előtti küzdelembe. A védekezésünkkel elégedett voltam, leszámítva a két hibát, összességében tehát jól zártuk az előszezont.

BUSZ

Nagyon izgatottan várjuk a szezonindító fellépést. A KAC erős kerettel rendelkezik, nehéz ellene játszani, különösen idegenben. Mindenki szerint a KAC a legjobb négy közé várható a szezonban. Engem viszont nem az foglalkoztat, hogy ők hogyan játszanak, hanem, hogy mi hogyan tesszük a dolgunkat. Idén sokkal jobbnak kell lennünk idegenben. Ehhez mentálisan kell előrelépnünk. Ha pénteken jól védekezünk, ponttal vagy pontokkal térhetünk hata. Mindenki tudja, hogy vannak sérültjeink, de ezzel nem foglalkozom, a bevethető játékosokat igyekszem a lehető legjobban felkészíteni."

 Az esetleges összeállításról annyit tudni, hogy az eméktornán nem szereplő csapatkapitány, Frank Banham játszhat, mivel a nyáron műtött térde rendben van, és talán már kiheverte a kisfia balesete okozta sokkot. A másik honosított feljutónk, Andrew Sarauer műtött válla azonban rakoncátlankodik, ő könnyen lehet, hogy kihagyja a nyitó meccset, amelyre pénteken reggel indult a küldöttség.

 

FEHÉRVÁR AV19 (2014-15: 6. hely, negyeddöntő)

Érkezett: Becze Tihamér (DTVK), Judd Blackwater (kanadai; Ontario Reign, ECHL), Aaron Brocklehurst (kanadai; Ingolstadt, német első osztály), Brendan Connolly (kanadai; Alaska Aces, ECHL), Chris Francis (kanadai; Alaska Aces, ECHL – három hónapos próbajáték), Ryan Martinelli (kanadai; Fischtown Penguins, német másodosztály), Nagy Gergő (Kalamazoo Wings, ECHL)

Távozott: Michael Boivin (kanadai; ?), Johan Ejdepalm (svéd; ?), Christian Engstrand (svéd; Espoo Blues, finn első osztály), Erdély Csanád (Sioux Falls Stampede, USHL), Magosi Bálint (Briancon, francia első osztály), Brandon Marino (amerikai; ?), Nemes Benjámin (Újpest, Mol Liga), Németh Attila, Tokaji Viktor (mindkettő MAC, Mol Liga)

Fotó: Mudra László, Soós Attila, Fehérvár AV19