Férfi felnőtt: így állunk
2016-02-10 23:00 - icehockey.hu

Csütörtökön kezdődik az Olimpiai Selejtező Torna, úgyhogy szerdán kifaggatuk a magyar férfi felnőttáválogatott szakvezetőségét, hogy miként is állunk - egyöntetű a vélemény, hogy amennyire lehet, jól.

Szerda délután kihirdette az Olimpiai Selejtező Tornára nevezendő hivatalos keretét a magyar férfi felnőttválogatott szakvezetősége, ezt a 2+20-as névsort elemezte ki nekünk a három csapatrész edzőspecialistája.

 

KAPUSOK

rajNem kelthetett meglepetést, hogy Bálizs Bence, Hetényi Zoltán és Rajna Miklós volt a három behívott kapus, hiszen tavaly ősszel és tavasszal is ők hárman alkották a kapusok mini csapatát. Ezúttal a két nevezett Hetényi és Rajna, Bálizs pedig a vésztartalék.

"Két házon belüli edzőmeccsel kezdtünk a táborban - mondta Gary Clark kapusedző. - Mindannyian élesnek tűntek. Ugyan a Fehérvár szerepel magasabb színvonalú bajnokságban, a volánosok élnek meg nehezebb évadot. Ugyanakkor azt gondolom, három igen stabil kapusunk van."

 

BEKKEK

vasmA hátvédek gyorsan fogyatoztak: már a bő keret meghirdetése előtt csökkent a potenciális létszám, hiszen Tokaji Viktor bejelentette, hogy ugyan a klubjában még játszik, a válogatottban már nem, hanem inkább folytatja a munkát, amit tavaly megkezdett a nemzeti csapatnál a szakvezetőség és a játékosok közötti összekötőként, edzőként. Utána sérülés miatt kidőlt a sorból Orbán Attila és Varga Arnold, így csak 9 védővel kezdődött a táborozás, közülük választott ki 7-et a szakvezetőség.

"A hátvédeink jól teljesítenek majd - kezdte immár edzői szakvéleménye kifejtését Tokaji Viktor. - Jó mixünk van öreg rókákból, akik megjártak sok világbajnokságot, illetve fiatalokból. A védelem rendben lesz: egyensúlyban van a tapasztalartunk és az energiánk. Még jobb lesz a helyzetünk, ha azokból is válogathatunk majd, akik most hiányoznak."

 

CSATÁROK

sofA támadóknál Sebők Balázs sérülése borította a terveket, ugyanakkor itt a legmélyebb a merítés. Kérdés, hogyan állhat össze az első kettő-három sor, mennyire sűríti majd a ponttermelő játékosokat a szakvezetőség, illetve, hogy a sérülés miatt hiányzó Magosi Bálint hiányában ki lesz a negyedik sorban Benk András és Nagy Krisztián társa, már ha ők együtt maradnak egyáltalán.

"Nagyon sok jó csatárunk van, ami azt jelenti, hogy olyanok is kimaradtak a keretből, akik képességeik alapján beférhetnének - mondta az egykoron center Majoross Gergely. - Ahhoz a szinthez, amelyen ezen a tornán játszanunk kell, a támadóink képességei megfelelőek. Amilyen kevés ideig tudtunk együtt készülni, nem tudtunk minden apróságot átismételni, de az elmúlt években ugyanazt a rendszert játszottuk, ez tehát nem okozhat gondot."

 

A magyar férfi felnőttválogatott csütörtök délelőtt pedig már az OST helyszínén, a Papp László Budapest Sportarénában edz, és csütörtök este Litvánia ellen kezdi a tornát.

 

OLIMPIAI SELEJTEZŐ TORNA
Időpont:
 2016. február 11–14.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

 

A PROGRAM

2016. február 11., csütörtök
16.00:  Lengyelország–Észtország
19.30:  Litvánia–MAGYARORSZÁG

2016. február 12., péntek
14.30:  Lengyelország–Litvánia
18.00:  MAGYARORSZÁG–Észtország

2016. február 13., szombat
Szünnap

2016. február 14., vasárnap
14.30:  Észtország–Litvánia
18.00:  MAGYARORSZÁG–Lengyelország

 

A KERET

Kapusok (2): Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

Bekkek (7): Gőz Balázs (DVTK-Jegesmedvék), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence (MAC), Szirányi Bence (Fehérvár), Vas Márton (Fassa, olasz)

Csatárok (13): Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Andrew Sarauer, Vincze Péter (Fehérvár), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Leksand, svéd), Nagy Krisztián (MAC), Sofron István (Klagenfurt, osztrák), Vas János (Slavia Praha, cseh)

 

A STÁB

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edző: Majoross Gergely, Sille Tamás, Tokaji Viktor
Vendégedző: Mayer Péter, Jukka Kontsas
Kapusedző: Gary Clark
Erőnléti edző: Puskás Sándor
GM: Nagy Attila
Csapatvezető: Imre Lajos
Orvos: Majzik Ernő
Gyúró: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás
Felszerelés-menedzser: Nagy József

Fotó: Mudra László